ВИРОЩУВАННЯ САДОВОЇ ГОЛУБИКИ

Родоначальником цієї культури є північноамериканський дикорослий вид – голубика(або лохина) висока (Vaccinium corumbosum), близький родич нашої лісової голубики топяної (Vaccinium uliginisum). У себе на батьківщині, в США і Канаді, високоросла голубика є повноправною садовою культурою, там вона популярніша за чорну смородину. Деякі сорти на батьківщині досягають 2,5 і навіть 3 метрів. У Європу культура потрапила в 20-і роки минулого століття і відтоді міцно влаштувалася в приватних садах і на промислових плантаціях.

Свіжі ягоди голубики смачні і корисні, містять вітаміни і мінеральні речовини. У 100 грамах ягід міститься 0,81 г калію, 0,14 г вітаміну С, 0,01 г заліза. Завдяки оптимальному співвідношенню кислот і цукрів, свіжі ягоди мають видатний смак. Вони виявляють лікувальну дію на нирки,  стимулюють сердцеву діяльність, покращують зір, посилюють виділення шлункового соку, корисні при діабеті і в дієтичному харчуванні. Ягоди придатні для заморожування і при такому способі консервації зберігають свої дієтичні і лікарські властивості. Так само з них готують варення, желе, джеми, соки.

 

Посадки високорослої голубики высоковрожайні і довговічні , цих причин вистачає, щоб мати декілька кущиків корисної ягоди  у своєму саду, тим паче, що у нас в Україні  для її успішного вирощування  є усі необхідні умови: і клімат, і грунти, і акліматизовані різноманітні сорти, що прижилися, і гібриди (всього біля 20). Крім того, голубика має декоративність протягом усього сезону – навесні (в середині травня) під час цвітіння, влітку під час плодоносіння, і особливо восени, коли листя набуває червоно-коралового, дуже насиченого забарвлення. Тому можна вирощувати високорослу голубику як декоративну рослину і одночасно збирати врожай смачних ягід. Рослини досить довголітні, в хороших умовах плодоносять до 30 років.

 

    Посадка і  догляд

Щоб отримувати від голубики щедрі врожаї, при посадці і догляді  треба виконати чотири основні вимоги до умов зростання :

 

  • сонячне місце, бажано захищене від пануючих вітрів;
  • кислий грунт, рН в межах 4,0-5,2, оскільки при кислотності близької до нейтральної голубика росте і розвивається повільно;
  • дренований грунт; при посадці на важкому глинистому грунті в посадочній ямі влаштовують дренаж; якщо грунтові води залягають на рівні 50-60 см, то саджати кущі слід на насипних горбках. При цьому голубика – вимоглива до вологи культура. При вступі в плодоносіння в 3-4 -летнем віці для формування врожаю потрібні регулярні поливи;
  • помірне добриво; для голубики не годяться органічні добрива і компост, а тільки кислий торф, тирса хвойних порід і спеціальні добрива, що підкисляють грунт, наприклад, з серії Flortis.

Саджають голубику в два терміни: восени – у вересні і навесні – в середині травня, в східних районах – у кінці травня – початку червня, коли мине загроза заморозків.

Посадочні ями копають діаметром 50-60 см і завглибшки 35-40 см. Заповнюють їх сумішшю родючого грунту і кислого торфу в рівному співвідношенні (годиться торф, спеціально призначений для посадки рододендронів). Кущі голубики досить великі, розкидисті, тому при посадці треба витримувати оптимальну відстань: між кущами – 3 м-2,5 м, між рослинами в ряду – 1 м. Саджанець висаджують так, щоб після осідання землі коренева шийка була заглиблена на 5-10 см. Висаджувані осінню рослини не  підживлюють, а мульчують кислим торфом, тирсою, деревною корою. При весняній посадці рослини підживлюють пізніше, влітку,  використовуючи VITO – 4 або PEGAMIKS (з розрахунку 80 г на кущик в 2-3 прийоми). Для голубики неприпустимо надлишкове підживлювання азотом.

Вважаю раціональним замульчувати поверхню грунту навколо куща тирсою шаром завтовшки 5-8 см. Це дозволить вирішити ряд проблем. По-перше, шар мульчі дозволить позбавитися від бур’янів, по-друге, відрегулює водно-повітряний і температурний режим верхнього шару грунту (тобто грунт не пересихає і не перегрівається), в третіх, він поліпшить освітленість куща, в четвертих, допоможе боротися з хворобами і так далі

Голубика дає плоди на  пагонах попереднього року. У молодих кущів навесні досить видаляти кінці  пагонів, пошкоджених  морозами, а так само ослаблені і вилягаючі пагони. У дорослих плодоносних кущів  окрім ослаблених, хворих і низько розташованих  гілок періодично вирізують на рівні землі гілки старші за 4-і роки, залишаючи 6-8 сильних багаторічних пагонів.

Взимку в сільській місцевості треба потурбуватися про захист кущів від зайців і косуль. Для цього досить обкласти кущі ялиновим гіллям. Так само необхідно укривати кущі за відсутності снігового покриву і пониженні температури нижче – 23 З – 25 С.  В пору дозрівання голубику слід укрити сіткою або агропленкой від птахів, яким дуже за смаком ягідки.

Duke” ранній, урожайний сорт, що має порівняно високу морозостійкість (до – 29 С). Кущі при хорошому  догляді зростають до 1,5 – 1,8 м.  Щоб ягоди уродилися великими, вони потребують регулярного обрізання. Їх треба проріджувати частіше, ніж інші сорти. Ягоди дуже смачні, великі, щільні, вирівняні за розміром, придатні для заморожування Сорт придатний для вирощування на великих площах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *